Vymeňte grilovanie za údenie potravín

0 85

Pomaly sa nám kráti letný čas, pár večerov ešte bude teplých, nie je to však nič, na čo by sme sa na Slovensku dokázali 100% spoľahnúť. S postupným ochladením skončí doba grilovania a príde čas na upratovanie záhrady. To však nie je činnosť, ktorú by sme chceli robiť nepretržite. Čo tak grilovanie vymeniť za údenie mäsa alebo syrov?

Ako údiť doma

Vyúdiť vlastné potraviny je príjemná predstava už len preto, že presne viete, ako bola daná potravina spracovaná a v čom bola naložená skôr, ako bola vložená do udiarne. Prichádza však dôležitá otázka – ako naložiť potraviny tak, aby nám chutili? A aké doplnky na údenie a grilovanie zaobstarať, aby sa nám s nimi dobre pracovalo?

Nakladanie mäsa na sucho – tento spôsob údenia mäsa je častejšie používaný, nemusíte sa tak príliš báť náročnosti. Zmiešajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti, pridať môžete aj cesnak. Jeden plátok mäsa po druhom postupne obaľte zmesou korenia a soli a nakoniec si dajte záležať na zapracovaní prstami. Akonáhle máte hotové, uložte mäso na jeden deň tam, kde sa k nemu nedostane vzduch. Môžete použiť napríklad keramickú misu alebo potravinársku fóliu.

Nakladanie mäsa na mokro – ak sa rozhodnete pre druhý variant, najprv je dôležité pripraviť si soľný roztok, do ktorého mäso naložíte. Na podporu chuti je do roztoku možné pridať rôzne korenia, ako je napríklad čierne korenie, nové korenie, bobkový list, ale aj rozmarín. Vodu so soľou a korením nakoniec trochu povarte, aby sa uvoľnili chute a arómy. Doba naloženia mäsa sa líši podľa jeho druhu. Pokiaľ nakladáte hydinové mäso, na kvalitné spracovanie postačia dva dni, naopak bravčové bude nutné ponechať v roztoku približne 3 až 6 týždňov.

Teplota v udiarni

Veľmi dôležitá je pre údenie mäsa aj teplota, akou sa rozhodnete údiť. Najjednoduchšou metódou je údenie studeným dymom, naopak najzložitejšou metódou je údenie dymom horúcim.

Ako ovplyvniť chuť údeniny?

Chuť údeniny je dobre ovplyvniteľná drevom, ktoré bude pre údenie zvolené. Vysoko výhrevný buk dodáva výbornú chuť, je však nutné ho dobre strážiť, pretože je vysoko výhrevný a produkuje veľké množstvo dymu.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.