Nie je hrniec ako hrniec. A nie je panvica ako panvica. Na trhu síce nájdeme nepreberné množstvá, avšak to, čo v konečnom dôsledku môže rozhodovať, je aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Aké máte v tomto smere možnosti a čo ktorý materiál prináša?
Nerez
Tento materiál je v kuchyniach veľmi rozšírený a mimoriadne obľúbený. Za všetko môžu vlastnosti náradia z tohto materiálu. Napríklad nerezové hrnce sú veľmi odolné, svoje vlastnosti nestrácajú ani pri páde na zem či poškriabaní. Sú pomerne ľahké, dobre udržiavateľné a svojim výrazom dokážu ulahodiť oku. Menšou nevýhodou týchto hrncov je len slabšia tepelná vodivosť, takže ich pravdepodobne budete dlhšie rozohrievať.
Keramika
Nie len keramické nože, ale aj panvice vyrobené z tohto materiálu si dokážu zastať svoje miesto v kuchyni. V zásade ide o čistý pragmatizmus, pretože keramika ako materiál disponuje skupinou výborných vlastností. Určite treba spomenúť výbornú tepelnú odolnosť do teplôt presahujúcich 400 °C. Panvice z tohto materiálu sú obľúbené pre svoju nepriľnavosť a výdrž – dobre odolávajú mechanickému poškodeniu a majú celkom dlhú životnosť. Keramický povrch má zároveň výhodu v tom, že sa pomerne rýchlo zahreje. Šetrí teda čas a energiu pri varení.
Teflón
Boom, ktorý v začiatkom zaznamenali teflónové hrnce, už utíchol, no aj tak je tento druh kuchynského náčinia stále populárny. Hrnce z teflónu sa vyznačovali veľkou odolnosťou, ich povrch bol nelepivý a životnosť tých kvalitných veľmi vysoká. Teflón ako taký je teplotne pomerne stabilný do hranice 260 °C, preto sa bez obáv môže používať v domácnostiach ako súčasť náčinia pri varení či vysmážaní. Ak chcete mať teflónové riady pod kontrolou, zadovážte si tie vybavené displejom, ktorý vás pred potenciálne privysokou teplotou bude varovať.