Grilujte bez výčitiek

0 405

Sezóna grilovania je tu! Kuchyňu vymenili otvorené priestranstvá, a tak parky a záhrady rozvoniavajú chutnými špecialitami. Grilovanie má mnohých fanúšikov aj v našich končinách, no len málokto vie pripraviť pokrmy tak, aby boli zdravé a neškodili organizmu.

Tak, ako sa pečienka počas prípravy nemôže soliť, lebo stvrdne, rovnako si aj jedlá z grilu vyžadujú osobitý prístup. Grilovanie má svoje nuansy, ktoré je dobré dodržiavať. Pokrmy tak budú nielen zaručene chutné, ale aj zdravé.

Chudé mäso a bylinková marináda

Rôzne druhy mäsa obsahujú rozdielne množstvo tuku, ktoré sa vplyvom tepla uvoľňuje. Dôležité je zamedziť jeho stekaniu priamo do ohniska, kde jeho spaľovaním vznikajú nebezpečné karcinogénne látky a uhlie môže vzplanúť a mäso prihorieť. Takto pripravovaný steak nielen stratí na chuti, ale nie je vhodný ani na konzumáciu. Obmedziť odkvapkávanie prebytočného tuku môžete napríklad použitím špeciálnych tácok na grilovanie.

Ak ale hliníkové tácky používate neradi a milujete chuť mäsa priamo sponad rozpáleného uhlia, siahnite po chudom mäse. Obsahuje menej tuku ako prerastené, a tak pochopiteľne znížite riziko vzplanutia.

Vedci dokonca zistili, že mäso naložené v bylinkovej marináde dostatočne dlhú dobu, je zdravšie na grilovanie. Vďaka bylinkám sa pri jeho príprave tvorí menej karcinogénnych látok. Takto naložené mäso je potrebné pred tepelnou úpravou nechať odkvapkať a položiť ho na dokonale rozpálené uhlie. Nezabúdajte tiež, že mäso pred a počas prípravy nesolíme.

Chudé mäso a bylinková marináda
Chudé mäso a bylinková marináda

Voľte plynové či elektrické grily

Mäso pripravené na drevenom uhlí má síce nezameniteľnú chuť, no ak si potrpíte na skutočne zdravých pokrmoch, voľte plynové alebo elektrické grily.

Elektrické grily sú bezpečné, jednoduché na obsluhu aj údržbu. Môžete ich používať nielen v exteriéri, ale aj v kuchyni. ,,K dispozícii sú s klasickým roštom alebo s celokontaktnou plochou z kameňa či teflónu. Kamenné prevedenie je zárukou najzdravšej prípravy jedál,“ radí Martin Foltýn, odborník na záhradu z internetového obchodu Hej.sk. Teflónový povrch je vhodný nielen na prípravu mäsa ale aj rýb.

Vhodnou alternatívou sú aj plynové grily. Vo veternom počasí sa vďaka nim vyhnete poletujúcemu popolu a nepotrebujete k nim ani prívod elektriny. ,,Zárukou kvality je pevná a stabilná konštrukcia a minimálne dva nezávislé horáky,“ zdôrazňuje Foltýn z Hej.sk.

Gril
Gril

Ak sa ale nemienite vzdať vône rozpáleného uhlia, vyberajte grily so zabudovaným systémom odkvapkávania tuku. ,,Moderné grily na drevené uhlie sú konštrukčne riešené tak, aby zamedzili stekaniu do ohniska,“ dodáva Foltýn. Vyhnete sa tak spaľovaniu tuku a jedlo bude chutiť po uhlí a naviac bude zdravšie pre váš organizmus.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.