Vyvraciame sedem najčastejších mýtov o odšťavovaní

0 345

Strata vlákniny, vitamínov a zvýšenie obsahu cukru. Toto a oveľa viac prisudzujú odporcovia odšťavovania ovocným a zeleninovým šťavám. Ide pritom o mýty, na ich vyvrátenie nám stačí len pár riadkov.

Keby pomaranč získal viac cukru len tým, že sa odšťaví, bol by to zázrak. Jablko vo forme šťavy zase nie je o nič menej výživné ako jablko vo forme pyré. Takýchto príkladov by sme vám mohli dať desiatky, radšej ich ale vyvrátime v základoch.

Odšťavovanie ničí vitamíny a ďalšie cenné látky

Pri odšťavovaní sa šťava oddelí od dužiny a je pravda, že v nej nejaké tie vitamíny a ďalšie živiny zostanú. Ide však o úplne zanedbateľné množstvo, pretože dužina obsahuje iba 5% nutričných hodnôt čerstvých plodov.

Odšťavenie zbaví ovocie od vlákniny

Či už v pomaranči alebo mrkve, všade sú dva druhy vlákniny. Rozpustná je rýchlym zdrojom energie a vedie k pocitu nasýtenia. Nerozpustná zase obmedzuje a brzdí vstrebávanie živín.

Ak teda potrebujete ráno „nakopnúť“, dajte si radšej pomarančovú šťavu ako pomaranč. V šťave totiž zostáva hlavne rozpustná vláknina a tak telo získa živiny rýchlo a efektívne.

Šťavy obsahujú príliš vitamínu C, čo vedie k predávkovaniu

Pôvod tohto mýtu je veľkou záhadou. Vitamín C totiž patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode, ktorými sa nie je možné predávkovať, pretože ich telo vždy vylúči.

Čerstvé šťavy sú kalorické, pretože obsahujú mnoho cukru

Šťava má rovnako cukru ako celý plod, pretože sa pri odšťavovaní odstráni iba nekalorická vláknina. Mnoho výskumov ale potvrdilo, že ľudia popíjajúci ovocné a zeleninové šťavy naopak schudli. Môže za to zvýšený obsah rozpustnej vlákniny, ktorý vďaka šťavám do tela dostali.

Po šťávách sú zažívacie problémy

Tento problém skutočne môže stretnúť každého, kto šťavy vypije veľa a nie je na to zvyknutý. Je preto dôležité s nimi začínať postupne. Akonáhle si črevá na pravidelnú dávku vlákniny zvyknú, zvoľna ju zvyšujte.

Je zbytočné piť šťavy, keď existujú multivitamínové tabletky

Vitamíny a minerály v prírodnej forme nemôže žiadna multivitamínová tableta nahradiť. Tento fakt napokon potvrdila celá rada štúdií. Vedci napríklad dlhodobo sledovali 250 000 obyvateľov z celej Európy, z ktorých polovica brala tabletky a druhá sa spoľahla len na vitamíny z ovocia a zeleniny.

Prvej skupiny sa potom v neskoršom veku týkala rakovina a ďalšie choroby v znateľne vyššej miere než druhej.

Odšťavovanie je zbytočné, pretože efekt je rovnaký ako zjedenie celého plodu

Jesť ovocie a zeleninu v pevnom stave je skvelé, ale ak ju odšťavíte, telo si z nich vezme až 4x viac vitamínov a navyše rýchlejšie. Vitamíny z celých plodov využije telo až po 3-5 hodinách, zatiaľ čo zo šťavy už za 15 minút. Dôvodom je odstránenie nerozpustnej vlákniny.

Je tu jedno ale…

Aby ste z ovocnej alebo zeleninovej šťavy dostali naozaj maximum, potrebujete k tomu kvalitný odšťavovač. Takýto prístroj by mal mať navyše ľahkú údržbu, aby za pár mesiacov neskončil zaprášený niekde v rohu.

Zdĺhavá príprava, neefektívne odšťavovanie a zložité umývanie totiž ľahko spôsobí, že vás príprava domácich štiav rýchlo prestane baviť.

Preto odporúčame šnekové odšťavovače od firmy Sana, ktoré spájajú ľahké umývanie a maximálnu výťažnosť. S modelom Juicer EUJ-707 napríklad odšťavíte pevné plody, citrusy, listovú aj koreňovú zeleninu a následné umývanie vám zaberie maximálne 3 minúty.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.