Riad a iné doplnky sú pre našu kuchyňu nenahraditeľné

0 494

By ste neverili, ale v kuchyni človek strávi veľa času. Ono sa to nezdá, ale príprava takých raňajok, obeda a večere príde na peknú námahu. A keď k tomu pripočítame desiatu a olovrant, je to už pekných pár hodín. No a cez víkendy o niečo dlhšie. Vtedy varíme a vypekáme jedna radosť. A aby nám táto činnosť šla bez zbytočných zdržaní, musíme mať všetko pekne poruke.

Predpokladáme, že vaša kuchyňa je už vybavená vhodnou podlahovou krytinou, kuchynským nábytkom, kuchynskou linkou, sporákom, mikrovlnkou a vôbec, všetkými potrebnými elektrospotrebičmi. No stále nám niečo chýba. Áno, uhádli ste. Načo by nám boli tieto súčasné vymoženosti, keby sme nemali to, čo ľudia používajú už od pradávna. Kuchynský riad a iné drobné, no nenahraditeľné doplnky do kuchyne.

Kvalitnými hrncami to všetko začína

Takže máte ukrutánsky hlad. V čom si uvaríte potraviny, ktoré sme si akurát doniesli z obchodu? Tak v prvom rade budete potrebovať hrniec, presnejšie hrnce rôznych veľkostí. Niekto by povedal, že sme zbytočne malicherní, no nebudeme hádam čakať až sa nám jedna potravina uvarí. V každom prípade si zadovážte minimálne štyri hrnce a viac, aby ste v nich mohli súčasne pripravovať napríklad mäso, zemiaky, zeleninovú prílohu, a podobne.

A keďže nebudete kupovať hrnce na blšáku, čiže na jedno použitie, vyberajte si tie, ktoré sú vyrobené z kvalitného materiálu. Vynikajúcim základom je nerez, potom ďalej nerez pokrytý teflónovou vrstvou proti pripáleniu, keramika a prípadne titán. Záleží ako hlboko máte do kapsy. Ale nemusíte smútiť, aj tie nerezové, ak pochádzajú od renomovaného výrobcu, by vás mali plne upokojiť. Čo sa týka ich úchytov, teda ušiek, tak tie by mali byť tiež z rovnakého materiálu. Plastovým uškám z kadejakých nekvalitných materiálov sa radšej vyhnite, aby ste nezostali nemilo prekvapení.

Nablýskaný pekáč vás nikdy nenechá v štichu

Radšej sa rozhodnete piecť? Nech sa páči. Na výber máte so širokej ponuky. Na začiatok by ste si mali zadovážiť nejaký univerzálny, na ktorom možno pripraviť v podstate všetko. Odporúčaný priemer je tak do tridsať centimetrov. A znovu. Minimálne nerezový materiál, najlepšie skombinovaný s teflónovým povrchom. V takom prípade vás nezaskočí nič.

Predtým ako však niečo dáte do hrncov, na panvicu alebo pekáč, musíme to nakrájať na optimálny rozmer. Na to nám slúži nôž. Každý pochopí, že ak nôž tak jedine z kvalitného materiálu a poriadne ostrý. Bohužiaľ natrafiť dnes na kvalitný nôž je dnes skôr zázrak ako pravidlo. Dokonca aj osvedčení výrobcovia zo severských krajín šetria na postkomunistických krajinách. Rovnaká situácia ako s dovážanými potravinami. Takže starostlivo vyberajte, a ak sa vám niečo nebude zdať, okamžite reklamovať.

Radšej jeden krát ostrým nožom ako viackrát tupým

Väčšina domácností sa uspokojí s jedným univerzálnym nožom o dĺžke do dvadsať centimetrov, ktorým krájajú všetko to, čo im príde pod ruky. Aj to je riešenie, no my vám odporúčame zadovážiť si sadu nožov v ktorej by bol nôž na mäso, zeleninu, pečivo a tak podobne. No a aby sa vám nezatupili predčasne neukladajte ich spolu s ostatným kuchynským príborom, ale do samostatných drevených stojanov, prípadne ich prichyťte o špeciálne, na tento účel určené magnetky.

Po pripravení pokrmu, predtým ako ho budeme servírovať na stôl, ho treba uložiť do rôznych misiek, najlepšie sklenených. Z tých si potom môžu tí najväčší hladoši naberať na tanier podľa chuti. Misky samozrejme kupujte aj s vrchnákom, aby pokrm predčasne nevychladol a by sa chránil pred vonkajšími vplyvmi, predovšetkým v lete. Nezabúdajte, že v mnohých sklenených miskách môžete aj piecť. Len sa na to pre každý prípade opýtajte predajcu, aby nedošlo k nepríjemnému prekvapeniu.

Nech sa páči, k prestretému stolu

Navarené, napečené? Tak teda poďme konečne stolovať. Pripravené pokrmy podávajte na keramických, porcelánových, alebo sklenených tanieroch a miskách. Pre denné použitie odporúčame tie keramické. Tie porcelánové a sklenené si šetrite pre rodinné návštevy a ostatných hostí. Z hlbokých, plytkých a malých si kúpte tak do desať kusov, pretože nikdy neviete kto a v akom počte k vám zavíta. Zabudli sme ešte na umelohmotné sady tanierov spolu s príborom. Sú mimoriadne lacné a odolné, no radšej si ich šanujte na výlety do prírody, kde pádom na zem nezaznamenáte nejakú katastrofu.

Posledným článkom je kuchynský príbor. Znovu vám pripomíname. Kupujte odolný nerezový a ten strieborný po vašich predkoch si odložte na slávnostné chvíle. Na počte kusov nešetrite, vždy sa vám budú nejaké hodiť. Málokto z nás totiž ten použitý hneď umyje a vráti na svoje miesto.

A na záver lahodný nápoj v štýlovom pohári

No a pod výdatnom stolovaní vám príde vhod dať si dúšok minerálky, vínka, piva, či chutnej voňavej kávičky. Kupujte podľa toho, čo tvarom a farbou lícuje s ostatným riadom. Nech ste pred návštevami za znalcov kuchynskej estetiky. Na čaj a kávu keramické šálky, hrnčeky, prípadne celé súpravy a na studené nápoje podľa zaužívaných zvyklostí. Teda pivové poháre, vínové na stopkách, drobnejšie na aperitívy a koňaky, no a na destiláty drobné a úzke.

Nejdem si namýšľať, že sme vyčerpali vybavenie kuchyne, to v žiadnom prípade. Spomenuli sme skutočne iba to najnutnejšie, prostredníctvom čoho uspokojíte vaše chuťové kanáliky. Ak by ste mali záujem, navštívte špecializované predajne a internetové stránky, kde sa zoznámite s kompletným kuchynským sortimentom.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.