Väčšina z nás trávi veľkú časť svojho života v interiéri, takže občas stojí za to popremýšľať o kvalite ovzdušia v našich domovoch. Možno by ste si mali urobiť drobný prehľad o hlavných príčinách, ktoré sú za vznikom látok znečisťujúcich toto ovzdušie.
Zlá kvalita môže spôsobovať rad zdravotných problémov vyplývajúcich z niektorých bližšie špecifikovaných príznakov, ako sú bolesti hlavy, únava alebo letargia, zhoršenie astmy a alergických reakcií. Ak ste sa teda občas necítili dobre a nepoznali ste pravú príčinu mohlo to byť spôsobené práve týmto stavom.
Ako rýchlo sa dostane škodlivá látka do ovzdušia závisí na:
- zložení vzduchu
- prúdení a cirkulácii vzduchu v miestnosti
- ventilácii
K základným zdrojom vzniku škodlivých látok v interiéry môže patriť:
- použitie stavebných materiálov v dome a byte
- výrobky pre domácnosť a nábytok
- exteriér (vonkajšie faktory)
- čistiace prostriedky (prchavé látky)
- dym, fajčenie
- roztoče, prach (nábytok, drevo, koberce)
- plesne (zlá izolácia)
- olovo (farby)
- domáce zvieratá
Kto je najviac ohrozený
Ku kontaktu človeka s takýmito látkami môže dôjsť cez vdýchnutie alebo kožu. Telo má síce svoj obranný mechanizmus, no dlhodobým pôsobením sa niekedy nedokáže takýmto látkam ubrániť a potom sa to celkovo odrazí na jeho zdraví. Všeobecne platí, že čím väčšie množstvo znečisťujúcich látok je v ovzduší, tým väčší dopad má takéto prostredie na vaše zdravie. V niektorých domácnostiach však žije viacej generácií, preto sa môže tento dopad prejavovať u každého inak. Dôležitá je aj dĺžka pobytu, ktorú trávi jej obyvateľ v takomto dome. Najviac vplývajú tieto faktory na skupiny:
- veľmi mladí ľudia (deti)
- veľmi starí ľudia
- osoby s respiračnými a kardiovaskulárnymi ochoreniami
- alergické osoby
Správna prevencia by mohla byť, vyvarovať sa používaniu týchto prostriedkov a obmedziť ich na minimum. V niektorých prípadoch to však nie je možné. Začnite aspoň pravidelne vetrať, zabezpečte si dobrú izoláciu, dodržujte bezpečnostné pokyny pri práci s výrobkom a pravidelne čistite svoj domov s dostupnými látkami, ako je ocot, citrón, sóda a pod.