Ako uchrániť pred mrazom ovocie a zeleninu v pivnici?

0 1 737

Zima je krásne ročné obdobie, ktoré nám v priebehu niekoľkých mesiacov spríjemňuje nejeden deň. Avšak, množstvo chutného a čerstvého ovocia či zeleniny je eliminované dostupnosťou v obchodoch a našich zásobách. Aby ste si mohli jeho účinky a silu užívať počas zimných mesiacov čo najviac, postarajte sa o jeho správne skladovanie.

Chladnička na všetko nestačí, preto je vhodné využiť na uchovanie niektorých druhov potravín aj pivnicu. Ale pozor! Tak ako v lete horúčavy, v zime sa môžu pod zhoršenú kvalitu týchto plodov podpísať vysoké mrazy. Čo teda robiť?

Funkcie ukladania potravín v pivnici

Každý vie, že tieto výrobky, či už v lete alebo v zime, sa musia uchovávať na chladnom mieste. Dôležité je tiež podotknúť, o aký druh potravín ide. Jedna vec je čerstvé ovocie a zelenina, no druhou dôležitou skupinou sú aj potraviny spracované formou nakladania a sterilizovania.

Určite by nemala teplota klesnúť pod 2 ° C. Rovnako by ste nemali uchovávať v týchto priestoroch ani zeleninu a ovocie, ktoré podlieha hnilobným procesom. Tiež si dajte pozor na to, v akom stave potraviny dávate na uskladnenie.

  • Dôkladne celé priestory očistite.
  • Vyčistite aj police.
  • Opláchnite ich dobre aj alkoholom.
  • Poriadne ich vysušte na slnku.
  • Steny pivnice vymaľujte dopredu vápnom.
  • Zbavte sa hlodavcov.
  • Skontrolujte stav dverí.

Ak sa na stenách objaví pleseň, mali by ste ju najprv dôkladne vysušiť. Výber vhodnej a pre vás osvedčenej metódy nechávame na vás.

Základné pravidlá skladovania ovocia a zeleniny

  • Na uskladnenie by ste mali by vyberať iba zdravé ovocie alebo zeleninu bez mechanického poškodenia.
  • Všetky druhy ovocia a zeleniny sa najlepšie skladujú oddelene, cibuľa a cesnak sa môžu skladovať spolu; rovnako aj repa a zemiaky; mrkva a repa.
  • Podmienky skladovania pre každý typ výrobku by mali byť takmer optimálne. Relatívna vlhkosť a teplota vzduchu počas skladovania sa musia udržiavať bez výrazných výkyvov.
  • Z času na čas je potrebné skontrolovať skladovanú zeleninu a ovocie, včas odobrať vzorky, ktoré začali hniť alebo vysychať.

Cibuľu nechajte cez leto a na jeseň dobre vonku vysušiť a uložte na zimu v pivnici do sieťovky. Mrkva a iná koreňová zelenina sa dobre skladuje a vydrží v dostatočne veľkých nádobách s pieskom.

Ak by boli mrazy v zime vysoké, nevpustite ich do pivnice. Správna izolácia, kvalitné a utesnené dvere by mali stačiť. Nezabudnite ani na to, že zelenina a ovocie potrebuje aj vetranie. Pokiaľ sa vám podarí dodržať všetky zásady správneho skladovania, určite sa budete môcť tešiť z množstva vitamínov až do príchodu prvých jarných dní.

Zdroj obrázka: Africa Studio/Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.