Pokrmy, ktoré pripravíme vonku, chutia vždy tak nejako lepšie a tiež domáckejšie, tie sú bezkonkurenčné. Údené mäso alebo syry nemusíme kupovať, ale s kvalitnou udiarňou si ich môžeme dopriať kedykoľvek, napríklad aj počas zimy.
Snáď žiadny majiteľ domu, chalupy alebo chaty, sa už nemôže dočkať jari, aby pozval kamarátov a zasadol k prvému grilovaniu. Posedenie pri grile je vždy spoločenskou udalosťou a zároveň príjemným stretnutím so susedmi, rodinou alebo priateľmi, ale predsa len vyžaduje trochu vhodnejšie počasie ako mráz a sneh. V chladných mesiacoch môže túto spoločenskú udalosť nahradiť údenie v udiarni. Na rozdiel od grilu totiž pri udiarni nie je nutné byť neustále, ale je príjemné v určitých časových intervaloch chodiť kontrolovať stav potravín a samozrejme ochutnávať. Pripraviť si domáce klobásy, kus údeného mäsa alebo napríklad bylinkový syr, dať do udiarne a tešiť sa až ochutnáme teplé ihneď po vytiahnutí, nám iste vykúzli úsmev na tvári a zaženie akýkoľvek chlad a mráz.
Údenie je tiež skvelý spôsob, ako konzervovať potraviny, čo ale vedeli už naši predkovia. Čerstvé mäso nevydrží dlho, zatiaľ čo to údené môžeme skladovať mnohonásobne dlhšie. Vyúdiť ale môžeme napríklad aj safalátky, salámy, párky, rôzne druhy rýb a hydiny a samozrejme syry. Oplatí sa experimentovať, skúšať rôzne kombinácie údenia a nové recepty, pretože tým budeme objavovať stále nové chute a rozširovať možnosti svojho jedálnička. Pokiaľ k udiarni pozveme aj svojich priateľov alebo susedov, bude celý proces takmer spoločenskou udalosťou, na ktorú sa každý teší.
Mať na záhrade vlastnú udiareň je sen mnohých majiteľov domov a chát a nad jej obstaraním dlhodobo premýšľame. Samozrejme sa môžeme pokúsiť postaviť udiareň svojpomocne, ale bez patričných znalostí sa nemusí dielo podariť podľa našich predstáv. Vhodnejšie je tak spoľahnúť sa na osvedčené riešenia, ktoré umožnia spojiť údenie a grilovanie dohromady.