Ako si urobiť záhradné jazierko?

0 682

Nejaká robota sa na dome alebo v záhrade nájde vždy. A keď už naozaj nemáte čo robiť, vybudujte si vlastné záhradné jazierko. Je to zložité? Nie je to nič, čo by človek, ktorý vie chytiť do ruky lopatu, nedokázal urobiť. Kde začať a ako postupovať? To sa dozviete v ďalších riadkoch.

shutterstock_1363839023

Vyberte správne miesto
Nie je to také jednoduché, nemôžete začať kopať kdekoľvek. Teda môžete, ale neodporúčam vám to. Vyberte si také miesto, ktoré nie je celý deň v tieni a ani na slnku. Nech na jazierko svieti slnko len niekoľko hodín denne. Snažte sa ho umiestniť ďalej od stromov. Jednak by vám do neho padalo lístie či ihličie a zároveň by ho mohli poškodiť korene. A nezabudnite ho dať tam, kde sa na neho budete môcť pozerať a budete mať z neho radosť.

Predtým ako začnete
Predtým ako začnete kopať je dôležité odpovedať si na niekoľko otázok. Aké veľké chcem jazierko? Z akého materiálu ho chcem mať urobené? Veľkosť jazierka závisí hlavne od veľkosť vášho pozemku. Takže odpoveď na túto otázku by mala byť: „Primerane veľké.“ A čo sa týka materiálu? Môžete si vybrať jazierko vystlané fóliou, nádrž alebo jazierko s betónovým dnom. Najjednoduchšie a zároveň najlacnejšie je vyrobiť si jazierko s dnom vystlaným fóliami.

Budovanie záhradného jazierka
Po tom, ako ste sa rozhodli pre miesto a materiál, z ktorého bude jazierko. Začnite kopať. Myslite na to, že jazierko by malo byť pri okrajoch plytkejšie a v strede by malo dosahovať hĺbku minimálne jeden meter. Rozhodli ste sa pre fóliu? Dajte si pozor, aby na dnes neostali žiadne ostré kamene, ktoré by ju mohli roztrhať. Povyberajte ich a ostré hrany dna zaoblite. Fólia by mala na brehu presahovať približne 50-70 cm a musíte ju tam pevne uchytiť. Najlepšie je zaťažiť fóliu kameňmi alebo hlinou. Na dno jazierka dajte špeciálny substrát zmiešaný s kameňmi a začnite vysádzať rastlinky. Až keď budete mať vysadené rastlinky, začnite postupne napúšťať jazero vodou. Keď chcete mať v jazierku aj ryby, nemali by ste zabudnúť na filter. Čo poviete? Stojí táto krása za deň námahy?

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.