Rebrík: história, súčasnosť a zaujímavosti

Všetci občas potrebujeme pomoc, pretože nie vždy dosiahneme na tie najvyššie méty. Ale keď vieme ako na to, ako si pomôcť v zložitej chvíli, je to fajn. Človek je tvor vynaliezavý a ako taký si vždy vedel poradiť pri prekonávaní rôznych prekážok. Napríklad rebríkom.

Ani vy ste tejto, na prvý pohľad banálnej, vecičke nikdy nevenovali zvláštnu pozornosť? Pritom je to naozaj dôvtipný predmet, využiteľný v mnohých smeroch a pri výkone mnohých povolaní. Kým ho ale začali používať stavbári, záhradníci alebo maliari fasád a interiérov, prešlo veľa času a zlomených, spálených či polámaných bolo mnoho rebríkov.

Najstarší dôkaz o použití rebríka je v Španielsku

Kto presne vynašiel rebrík sa už asi nedozvieme, no história tohto vynálezu je skutočne bohatá. A bradatá. Obrazne by sa dalo povedať – čo šteblík, to niekoľko tisíc rokov. Naozaj, vek prvého rebríka mnohí datujú do obdobia spred niekoľkých desiatok tisíc rokov. Pomyselný Adam, prapredok všetkých rebríkov, už je pravdepodobne nenávratne súčasťou histórie. Najstarší zachovaný dôkaz o „rebríkovej“ technológii tak nájdeme v Španielsku, v jaskyniach blízko Valencie. Ide o starovekú maľbu, zobrazujúcu dvoch ľudí snažiacich sa dostať k medovým plástom divých včiel. Hádate čo asi títo ľudia pri práci používajú? Správne, bol to rebrík. Vzácna maľba pochádza z obdobia medzi paleolitom a neolitom a je stará asi 10 000 rokov.

screen-kajo-sk-univerzalny-rebrik

Prvý bol pravdepodobne z lián

Na maľbe to vyzerá, akoby bol rebrík vyrobený z nejakého druhu trávy alebo podobnej plodiny. Viac ako trávy a liany sa však na výrobu rebríkov najdlhšie a najčastejšie používalo drevo. Stačilo len prísť na to, čím vetvy zo stromov pospájať. Ako spojivo tak slúžili okrem spomínaných lián napríklad povrazy. Vo všeobecnosti išlo o biologický materiál a keď sa z nich  vyrobený rebrík pokazil alebo zlomil, riešenie bolo poruke. Nefunkčný drevený rebrík ľahko vyletel hore komínom a ľuďom tak poslúžil doslova do roztrhania tela. Azda aj preto sa žiadny „starodávny“ rebrík do dnešných čias nezachoval. Tie moderné by pravdepodobne vydržali dlhšie. Drevo totiž nahradil kov, laminát a liany oveľa pevnejšie spojivá, napríklad klince.

Nová doba, nové štandardy

Nová doba priniesla nie len použitie moderných materiálov a výrobných technológií, ale aj ďalšie novinky. British and European Ladder Certification Standards je nariadenie, ktorému podliehajú rebríky vyrábané alebo predávané na území Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Štandardy sa vzťahujú na všetky typy prenosných rebríkov vrátane výsuvných alebo rebríkov s plošinou. Na druhej strane táto klasifikácia nezasahuje rebríky/schody do podkrovia alebo pevné, statické či strešné rebríky. A ako konkrétne spomínaná klasifikácia vyzerá?

Klasifikácia a kategórie

Má tri stupne, rozdelené podľa použitia a prípustnej hmotnosti, ktorú rebrík bezpečne unesie. Rebríky triedy III spoznáte podľa červeného označenia. Sú určené na bežné domáce použitie a unesú maximálne 125 kg (hmotnosť jedného človeka, ktorý rebrík používa). V triede EN131 sú už rebríky, ktoré zvládnu zaťaženie 150 kg. Určené sú na domáce použitie, ale aj činnosti v priemysle a hospodárstve a odlišujú sa zelenou značkou. No a poslednou a najvyššou triedou v zmysle odolnosti a kvality je modrá Trieda 1, v ktorej sú rebríky určené pre ťažký priemysel a náročné podmienky. Ich maximálna nosnosť je 175 kg. Treba ale dodať, že uvedené hodnoty sú minimom, ktoré by rebríky v príslušnej kategórii mali spĺňať. Je dobrým zvykom, že naozaj kvalitné výrobky tieto hodnoty prekračujú.

Ako vyskúšať bezpečnosť?

Pri práci s rebríkom by bezpečnosť mala byť na prvom mieste. Jeho stabilitu a pevnosť najlepšie otestujete tak, že pri výstupe na prvý či druhý šteblík rázne zaperujete. Ak by sa rebrík kýval a bol nestabilný, je potrebné preložiť ho. Pevnosť jednotlivých priečok zase skontrolujete spôsobom, že sa poprechádzate po položenom rebríku a na každej priečke opäť zaperujete. Ak sa nejaká priečka zlomí, určite to nebude také nepríjemné, ako keby sa pod vami prelomí vo výške.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.