Nerez, keramika, teflón – trojica materiálov, ktorá si nájde miesto aj vo vašej kuchyni

Nie je hrniec ako hrniec. A nie je panvica ako panvica. Na trhu síce nájdeme nepreberné množstvá, avšak to, čo v konečnom dôsledku môže rozhodovať, je aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Aké máte v tomto smere možnosti a čo ktorý materiál prináša?

Nerez

Tento materiál je v kuchyniach veľmi rozšírený a mimoriadne obľúbený. Za všetko môžu vlastnosti náradia z tohto materiálu. Napríklad nerezové hrnce sú veľmi odolné, svoje vlastnosti nestrácajú ani pri páde na zem či poškriabaní. Sú pomerne ľahké, dobre udržiavateľné a svojim výrazom dokážu ulahodiť oku. Menšou nevýhodou týchto hrncov je len slabšia tepelná vodivosť, takže ich pravdepodobne budete dlhšie rozohrievať.

Keramika

Nie len keramické nože, ale aj panvice vyrobené z tohto materiálu si dokážu zastať svoje miesto v kuchyni. V zásade ide o čistý pragmatizmus, pretože keramika ako materiál disponuje skupinou výborných vlastností. Určite treba spomenúť výbornú tepelnú odolnosť  do teplôt presahujúcich 400 °C. Panvice z tohto materiálu sú obľúbené pre svoju nepriľnavosť a výdrž – dobre odolávajú mechanickému poškodeniu a majú celkom dlhú životnosť. Keramický povrch má zároveň výhodu v tom, že sa pomerne rýchlo zahreje. Šetrí teda čas a energiu pri varení.

Teflón

Boom, ktorý v začiatkom zaznamenali teflónové hrnce, už utíchol, no aj tak je tento druh kuchynského náčinia stále populárny. Hrnce z teflónu sa vyznačovali veľkou odolnosťou, ich povrch bol nelepivý a životnosť tých kvalitných veľmi vysoká. Teflón ako taký je teplotne pomerne stabilný do hranice 260 °C, preto sa bez obáv môže používať v domácnostiach ako súčasť náčinia pri varení či vysmážaní. Ak chcete mať teflónové riady pod kontrolou, zadovážte si tie vybavené displejom, ktorý vás pred potenciálne privysokou teplotou bude varovať.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.