Nepremeškajte vhodný čas na výsev vašej najobľúbenejšej zeleniny?

Dopriať si v zime čerstvé a chutné ovocie nemusí byť aj napriek obrovskej ponuke obchodov až tak jednoduché. Našťastie si môžete svoje obľúbené druhy ovocia a zeleniny dopestovať aj sami. No a práve teraz je najlepší čas si niektoré druhy predpestovať, aby ste na jar mohli do pôdy sadiť silné a zdravé výhonky.

Čo presne to znamená a o aké druhy zeleniny ide?

Paprika

Je chutná a šťavnatá zelenina, ktorá spomedzi iných druhov zelenín vyniká vysokým obsahom vitamínu C, kyseliny listovej, ako aj vitamínov A a E. Je príjemne sladká a veľmi chutná do rôznych pokrmov. Jej pestovanie a rast vám však zaberie viac času, preto je s jej výsadbou dobré začať už teraz.

Problém ale môže nastať, keď budete chcieť jednotlivé korienky rozsadiť. Aby ste si celý proces uľahčili, kúpte si špeciálne tabule, do ktorých môžete každé jedno semienko zasadiť zvlášť. Iste, dajú sa zasiať aj do jednej nádoby, takto si ale môžete ušetriť prácu navyše.

Prípadne to môžete urobiť ako naše staré mamy a využiť tégliky od jogurtov, ktorých máte doma určite dosť.

Nájdite si na výsev čas aj vhodný substrát

Ak chcete dosahovať dobré výsledky, potrebujete na vykonávanie jednotlivých úloh aj čas. Rovnako to platí aj pri výseve paprík. Pokiaľ máte výber nádob za sebou, nezabudnite na substrát. Ideálny je špeciálny výsevný substrát. Neriskujte to so zeminou zo záhrady. Aj špeciálny substrát sa ale odporúča prepariť horúcou vodou.

Samotné semienka nezatláčajte príliš hlboko. Stačí ich potom poukladať na vhodné miesto a zasypať minimálne jeden centimeter hrubou vrstvou zeminy. Ak ste naraz vysievali niekoľko odrôd paprík, nezabudnite si jednotlivé riadky označiť.

Nezabudnite aj na správne umiestnenie nádob s priesadami. Paprika milujte teplo od 20 do 25°C, preto im bude dobre na parapete okna. Ak si dáte pozor na každý jeden detail, určite sa budete už o pár mesiacov môcť tešiť z nemalej a chutnej úrody čerstvých paprík. Tak smelo do výsevu.

Zdroj obrázka:

Autor: Alexander Raths/Shutterstock.com

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.