Nájdite potravinám správne miesto v chladničke

Ak máte to šťastie a môžete si zo svojho rodinného rozpočtu dopriať kúpiť kvalitnú stravu, je dobré mať aj miesto na jej správne uskladnenie. V byte je tým najdôležitejším práve chladnička. Viete ale čo kam patrí, a čo presne treba dávať do najspodnejšieho priečinka?

Vedeli ste o tom, že denne vyhodíme v priemere až dve kilá potravín? Chyby v živote sa dajú napraviť aj tým, že môžete predchádzať ich vzniku. Platí to aj v prípade uskladnenia potravín v chladničke, ktoré konzumujeme a podporujeme tak svoje zdravie, energiu a hospodárenie s nimi.

Otázka správneho skladovania potravín v chladničke sa delí na tri body:

  • vhodné umiestnenie,
  • optimálnu teplotu
  • a balenie.

Správna kombinácia týchto troch faktorov zabezpečuje, že si výrobky zachovajú svoje vlastnosti. Záleží aj od doby skladovania. Skladovanie výrobkov v chladničke, ako je mäso, ovocie a zelenina alebo ryby, môže byť krátkodobé aj dlhodobé:

  • krátkodobé – od niekoľkých dní do dvoch až troch týždňov. Ide o skladovanie v bežných podmienkach pri teplote od 3 do 7 ° C, kde nestrácajú dokonca ani výrobky rýchlo podliehajúce skaze chuť a sú pripravené na použitie bez osobitnej prípravy;
  • dlhodobé skladovanie – až niekoľko mesiacov – zvyčajne zahŕňa špeciálnu prípravu výrobkov a ich následné hlboké zmrazenie v mrazničke (-5 – 15 ° C). Pri hlbokom zmrazení samozrejme výrobky čiastočne strácajú svoje vlastnosti, ale ak sa dodržiavajú jednoduché pravidlá, negatívny účinok sa minimalizuje.

Nie je to žiadna veda, no pokiaľ chcete získať čo najväčšie potešenie a ťažiť z darov prírody a ušetriť zároveň aj svoj rozpočet, stojí za to porozumieť niektorým základným pravidlám správneho skladovania. K tým najdôležitejším patria:

Neskladujte ovocie a zeleninu spolu

Ovocie, ktoré emituje veľké množstvo etylénu (dozrievacie činidlo), môže urýchliť aj dozrievanie zeleniny v okolí a poškodiť ju. Preto s snažte skladovať tieto druhy potravín, pokiaľ možno, oddelene. Nezabudnite tiež na známy fakt, že najlepším miestom na uskladnenie zeleniny a ovocia v chladničke sú najspodnejšie priečinky.

Plesnivé plody okamžite odstráňte

Pred uložením ovocia alebo zeleniny do chladničky, skrinky alebo misky nezabudnite odstrániť všetko pokazené ovocie, aby ste zabránili šíreniu plesní na zdravé a čerstvé druhy. Vyzreté ovocie sa snažte jesť ako prvé.

Naučte sa potraviny ukladať na správne miesto

Pravidlá skladovania potravín v chladničke sú možno pre laikov komplikované, no ak si ich človek osvojí, určite tým predíde mnohým nedorozumeniam.

V závislosti od konštrukcie chladničky je teplotný režim jej komôr odlišný, a práve tento faktor rozhoduje o správnom umiestnení produktov v nej. Kde teda začať?

Na horných policiach je lepšie uchovávať výrobky, ktoré nepotrebujú byť skladované pri výrazne nízkych teplotách. V priemere je teplota v horných častiach chladničky zhruba 8 stupňov. Varené jedlá, maslo alebo víno si tu určite nájdu svoje miesto.

Určite ale nedávajte do chladničky horúce a teplé pokrmy, zmení sa tým klíma a niektoré druhy potravín sa môžu vplyvom tepla začať kaziť.

O pár stupňov nižšia teplota je v stredných priečinkoch chladničky. V teplote od 3 do 5 stupňov Celziových tu vydržia dlho mliečne jogurty a výrobky, múčniky a výrobky s označením „po otvorení uchovávajte v chlade“.

V spodnejších častiach je ideálne miesto pre mäso, ryby a mäsové výrobky. V nulovej zóne je teplota od 0 do 2 °C.

Ale pozor, nemýľte si spodné časti chladničky so špeciálnymi boxami na zeleninu a ovocie. Tu je teplota do 3 °C. Ako sme ale spomínali, zvážte kompatibilitu týchto výrobkov.

  • ovocie, zelenina a údené mäso sa neuchovávajú vedľa syrov a párkov;
  • koreňová zelenina (repa, kapusta, zemiaky) by nemala byť spolu s ovocím;
  • banány sa neumiestňujú vedľa pomarančov a iných citrusových plodov.

Svoj význam má aj správne balenie produktu

Je to dobré aj preto, lebo výrobky emitujú pachy a v uzavretom priestore chladničky sa tieto pachy miešajú. Problém je vyriešený balením výrobkov. Na tie bez obalu použite papierové vrecká, kontajnery a vzduchotesné kontajnery, vrátane kontajnerov so špeciálnymi viečkami na vákuové skladovanie.

Nikdy však nič zbytočne dlho neskladujte ani v tom najlepšom obale. Dbajte na to, aby ste konzumovali potraviny čo najviac čerstvé a bez poškodenia. Pozor dávajte aj pri výbere vhodnej chladničky, pretože iba v nej si zachovajú vaše uskladnené potraviny všetky dôležité živiny a prospešné látky.

Zdroj obrázka: Serenethos/Shutterstock.com

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.