Limitované obdobie pre potraviny vo vašej mrazničke. Čo koľko vydrží?

Dalo by sa to prirovnať k úspechu mobilných telefónov. Šikovná vec, ktorá dokáže zjednodušiť život každého z nás. Proces zmrazenia. Osvedčil sa v mnohých odvetviach, no z nášho pohľadu je dôležitý najmä pre dlhodobé uskladnenie potravín. Dokonca by sme mohli povedať, že vďaka tomuto jedinečnému spôsobu, je uchovávanie potravín takmer neobmedzené. Ľudia ho s radosťou využívajú a veľmi rýchlo si zvykli na to, že nespracované potraviny sa dajú niekam odložiť na neskôr, pričom ich kvalita sa nijako neznehodnotí.

Ani mrazenie nie je však bezkonkurenčné a nedá sa v ňom na všetko spoliehať. V prípade potravín a ich čerstvosti by ste si mali na to dať pozor. Nemôžete sa spoliehať na to, že vám tam všetko vydrží niekoľko rokov. Aj v tomto prípade existujú limity. Aby ste mali istotu, nechajte si od nás poradiť a informujte sa v tomto článku o dĺžke uskladnenia potravín vo vašom mraziacom boxe.

Ideálny čas pre ovocie a zeleninu

Každé jedlo má svoje špecifické zloženie a vlastnosti, ktoré ho držia niekoľko dní v ideálnom stave. Od toho sa bude odvíjať aj jeho trvanlivosť v zmrazenom stave. Teda je logické, že v prípade ovocia a zeleniny to bude inak, než pri mäse.

Skúste blanšírovanie

Zelenina a ovocie vydržia v zmrazenom stave niekoľko mesiacov, čo veľa gazdiniek využíva v sezóne. Samozrejme, že to závisí aj od jeho veľkosti a formy uskladnenia. Vo všeobecnosti je optimálna a zdravá doba uskladnenia týchto pochutín až 12 mesiacov.

Konkrétne pri zelenine sa odporúča blanšírovanie, kedy prejde zelenina a niekedy aj ovocie krátkym varom. Zachová si vďaka tomu svoju špecifickú chuť, farbu a zloženie. Pri nepredvarenej zelenine sa doba trvanlivosti odhaduje na 3 až 5 mesiacov.
Samozrejme, že vám tam vydrží aj dlhšie, no či budete potom môcť hovoriť aj o kvalite vám nezaručíme.

O hubách sa hovorí, že vám v zmrazenom stave dokážu vydržať viac ako rok. Maliny a čučoriedky sa lepšie zakonzervujú v spojení s cukrom. Niektoré ovocie, ako jablká a hrušky sa odporúča olúpať a zbaviť jadierok.

Správne uskladnenie mäsa a mäsových výrobkov

Ako sme už spomínali, mäso je na trvanlivosť oveľa náročnejšie. Veľký podiel na kaze týchto potravín má aj obsah tuku v ňom. Čím je vyšší, tým je to s trvanlivosťou horšie. Hydina a ryby v zmrazenom stave vydržia od 8 až do 10 mesiacov.

Mleté mäso by ste mali skonzumovať do dvoch mesiacov a rovnako tak by to malo byť aj s kúskami bravčového, ktoré je prerastené, aj tu je to samozrejme možné o nejaký mesiac dva predĺžiť, no potom sa stráca všetok dôležitý a prospešný obsah živín v mäse. Vnútornosti, z ktorých sa dá pripraviť nejedna lahôdka sa musia pred tepelnou úpravou dôkladne rozmraziť, ich ideálny čas uskladnenia v mraze je 3 mesiace.

Hotové pokrmy, ako sú polievky, rôzne omáčky a jedlá, ktoré sme nezjedli a nechceme s nimi zbytočne plytvať, znesú dobu zmrazenia jedného mesiaca. Tiež to závisí aj od nádob, v ktorých budú a boli všetky spomínané potraviny a pokrmy uskladnené. V prvom rade musia byť čisté a určené do vysokých teplôt a samozrejme s dobrým systémom uzavretia. Zbytočne to nepreháňajte a príliš veľa vecí v mrazničke dlho neskladujte. Zelenina, ovocie a mäso sú pre náš organizmus predsa najviac prospešné v čerstvom stave.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.