Kompletný sprievodca výberom sušičiek na ovocie a zeleninu

Leto končí a je pomaly na čase, aby ste si dobroty, ktoré sa počas teplého počasia urodili, mohli vychutnávať aj cez zimu. Môžete to urobiť niekoľkými spôsobmi. Konzervovanie je asi najčastejší, no zbavíte tak zdravé produkty množstva pre telo potrebných vitamínov. Existuje však metóda, ako jednoducho zachovať tieto zdravé prvky v ovocí a zelenine veľmi dlho. Ide o sušenie. Nakoľko si ale nie všetci môžu dovoliť premeniť svoj menší byt na veľkú sušiareň, je tu špeciálne zariadenie, s ktorého výberom vám teraz veľmi radi pomôžeme.

Výhody elektrickej sušičky pred konvenčným sušením vo voľnom priestranstve

V prvom rade je to spomínané miesto, ktoré týmto sušením určite veľmi dobre a rýchlo ušetríte. Potom ide o jednoduchšie a rýchlejšie spracovanie ovocia alebo zeleniny bez ohľadu na poveternostné podmienky. Možnosť využitia akéhokoľvek priestoru alebo plochy, kde je umiestnená elektrická zásuvka. Teplotu si pohodlne regulujete podľa potreby a konkrétneho produktu. Nakoniec je to všetko aj hygienické a nemusíte sa obávať prípadného prachu alebo hmyzu v okolí sušenia.

Z akých sušičiek si môžete vybrať?

Aj v prípade sušenia si môžete vybrať konkrétny typ zariadenia, ktorý je vhodný na špecifické potreby. K tým najbežnejším patria:

Elektrické sušičky

Sušenie sa uskutočňuje pod vplyvom prietoku horúceho vzduchu, ktorý je vytvorený vykurovacím telesom a je rozvádzaný špeciálnym ventilátorom. Takéto sušičky na zeleninu a ovocie sú najčastejšie a najpopulárnejšie vďaka ich účinnosti, spoľahlivosti a nízkej cene. Samozrejme, že aj tu si musíte vedieť za kvalitu priplatiť, inak bude ovocie alebo zelenina bez pôvodnej farby a obsahu vitamínov.

Infračervené sušičky

Metóda sušenia je podobná prirodzenému účinku slnečného žiarenia, s tým rozdielom, že ako zdroj sa používa špeciálny ohrievač, vďaka ktorému sa tepelná energia prenáša priamo na zeleninu alebo ovocie. Súčasne sa odstráni vlhkosť z ich štruktúry a prirodzená farba sa zachová.

Sušičky na zeleninu a ovocie s infračerveným ohrevom vykazujú najlepšie výsledky, sú hospodárne a ľahko ovládateľné. Pri sušení v infračervenej sušičke sa ukladá viac užitočných vitamínov ako v tých bežných. Medzi menšie nedostatky patrí možno niekedy vyššia cena, dlhý proces sušenia a menšie zastúpenie na trhu.

Dôležité a základné kritériá pre výber sušičky na zeleninu a ovocie

Bez ohľadu na to, aké parametre si volíte za tie najdôležitejšie, bude závisieť využívanie sušičky aj od toho, či bude vyhovovať vašim potrebám a skutočne ju aj naplno využijete, alebo naopak skončí niekde v rohu miestnosti a bude sa na nej sušiť a ukladať iba prach vo vzduchu. Z tohto pohľadu by ste mali myslieť na:

Kapacitu (veľkosť) sušičky

Tento parameter v podstate závisí od počtu a priemeru zásobníkov. Klasická voľba – sušičky s 3-5 úrovňami – je vhodná pre štandardnú rodinu a umožní vám usušiť niekoľko kilogramov výrobkov v jednom procese.

Pre tých, ktorí plánujú spracovať väčší zber, budú relevantné zariadenia 6-8 úrovní alebo viac. Existujú aj modely podporujúce súčasné používanie 15 až 20 paliet, ktoré dokážu spracovať až 15 kg čerstvého ovocia.

Mnohí výrobcovia účelne klasifikujú svoje sušičky hlavne celkovým objemom, ale je dôležité pochopiť, že deklarované číslo nie vždy zodpovedá skutočnosti. Zameranie na vysokú vzdialenosť medzi úrovňami je zmysluplné a mali by ste sa rozhodovať aj podľa toho, ako konkrétne produkty na účely sušenia pripravujete. To znamená spôsob krájania a ukladania.

Spotreba energie

Je pri tomto spôsobe sušenia asi najdôležitejšia. Najslabšie typy sušičiek pre zeleninu a ovocie spotrebujú 150 až 250 wattov. Sú určené na prípravu veľmi malých častí, vhodných pre menej početné rodiny a viac-menej na posezónne vychutnávanie ovocia a zeleninky.

Najlepšie modely spotrebujú 350-600 wattov, sú dosť priestranné a účinné. Najvýkonnejšie sušičky môžu spotrebovať až 1 kW. Takáto sušička na zeleninu a ovocie sa vyberá, keď je potrebné vysušiť veľa odrody v menšom počte cyklov.

Dodávatelia v obchodoch a niektorí „odborníci“ často uvádzajú, že čím vyššia je spotreba energie, tým rýchlejšie sušenie. V skutočnosti je závislosť „výkonovej kapacity“ ale relevantnejšia. Čas jednej relácie je vo väčšine prípadov prakticky rovnaký.

Teplotné režimy

Nakoľko má byť výhodou a účelom takéhoto sušenia zachovať v prvom rade pôvodné vlastnosti a zloženie vitamínov v konečnom produkte, proces sa často uskutočňuje pri teplotách, ktoré sú blízke tým prirodzeným.

Bežné zariadenia sa vyznačujú nasledujúcim režimom:

  • Nízka (jemná teplota) 30-40 ° C

  • Stredná 45-55 ° C a Vysoká 60-75 ° C

Prvá možnosť je dôležitá a vhodná pre zeleninu a bylinky, druhá a tretia – pre zeleninu, ovocie, bobule, huby, mäso alebo ryby.

Infračervené sušičky majú teplotný rozsah od 40-60 ° C. Ak to rozpočet umožňuje – je lepšie vybrať sušičku na zeleninu a ovocie s niekoľkými teplotnými režimami, aby bolo možné sušiť rôzne výrobky.

Materiál krytu

Aj keď existujú kombinované typy, najčastejšie a hlavné varianty prevedenia týchto zariadení sú:

Kov

Sila, spoľahlivosť a trvanlivosť výrobkov získaných vďaka tomuto materiálu je nepochybná. Ale zároveň majú vyššiu váhu, tepelno izolačné vlastnosti zjavne nie sú ich pomerne silné stránky a to nehovoriac o využití pri klasickom panelákovom spôsobe bývania.

Plast

Je častejšia a praktickejšia možnosť, schopná usporiadať všetky možné a dostupné pokrmy. Hmotnosť takýchto sušičiek je malá, ľahko sa montujú / rozoberajú, ľahko sa čistia, počet paliet sa môže zvýšiť. A ak sú tiež priehľadné, je možné proces sušenia ovládať bez otvorenia zariadenia. Pri kúpe lacných modelov je ale dôležité venovať pozornosť kvalite a „zápachu“ plastov.

Typ ovládania

Elektronika s dotykovými tlačidlami a displejom je pohodlná, menej náchylná na nečistoty a umožňuje presnejšie nastavenie. Zároveň je aj tradične spoľahlivá. Sú ale ľudia, ktorí na mechaniku nedajú dopustiť a nastavia si všetko radšej ručne.

Usporiadanie zásobníka

Vertikálne – typické pre väčšinu konvenčných (bežných) sušičiek. Palety sú nainštalované jedna nad druhou a zakryté vekom. Vyhrievanie sa môže vykonávať zospodu (najbežnejšia možnosť) alebo zhora. V prvom prípade sú k dispozícii veľké objemy sušenia, v druhom prípade je konštrukcia odolnejšia a ľahko sa čistí, pretože vlhkosť a častice potravín nevstupujú do vykurovacieho bloku.

Horizontálne – dizajn elektrických sušičiek pre domácnosť je prepožičaný z profesionálnych dehydrátorov. Podnosy sa posúvajú analogicky so zásobníkmi, pričom každý z nich je možné extrahovať bez toho, aby sa dotkli ostatných. Ohrievač je umiestnený na zadnej stene.

Samozrejme všetko je to len o možnostiach slobodného výberu, ktorými disponujete. V každom jednom prípade je sušička ovocia a zeleniny v tejto forme ale veľkou výhodou, o čom sa môžete už v najbližších dňoch veľmi rýchlo aj presvedčiť. Budete mať ovocie plné vitamínov, antioxidantov, s menším obsahom cukru a dokonalou chuťou.

Kompletný sprievodca výberom sušičiek na ovocie a zeleninu
5 (100%) 3 votes

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.