Ako zabrániť prehrievaniu interiérových priestorov v letných mesiacoch?

Vysoké denné a nočné teploty nás trápili aj tento rok. Téma globálneho otepľovania je aktuálna a ak nepodnikneme patričné kroky k zlepšeniu klímy, o pár rokov Arktída nebude už Arktídou a teploty na Slovensku budú také vysoké ako v prímorských krajinách.

Najprv však musíme začať znižovaním teplôt v interiéri. Ak vás tento rok trápili vysoké teploty v interiéri a vydýchaný horúci vzduch vám spôsoboval problémy, poradíme vám, ako zabrániť prehrievaniu interiérových priestorov.

Vetrajte zavčas ráno

Ranostaji s tým nemajú problém, no tí, ktorí si radi pospia aj dlhšie, s tým možno problém budú mať. Aby ste zabránili prehrievaniu interiérových priestorov, odporúča sa vetrať vždy v skorých ranných hodinách, ideálne okolo piatej, šiestej hodiny. Odporúčame dať všetky okná do prievanu. Vtedy sa najlepšie vymení teplý vzduch za chladný z exteriéru. Ak máte meteostanice, výrazný pokles teploty v interiéri zbadáte pri vetraní takmer okamžite.

Dávajte však pozor, aby vám prievan nezhodil z parapiet kvety. Predtým, ako pootvárate všetky okná dokorán, dajte z interiérových parapiet všetky kvetináče na podlahu.

Počas horúcich letných dní máme tendenciu vetrať aj počas dňa. To sa však neodporúča, nakoľko aj cez mikrovetranie môže horúci vzduch zvonku preniknúť do interiéru a prehriať tak celý interiér.

Zastierajte žalúzie proti slnku

Ráno po vyvetraní pozastierajte žalúzie, rolety, alebo hocijakú tieniacu techniku tak, aby zabránila prenikaniu slnečných lúčov do interiéru. Takto dokážete udržať svieži ranný vzduch v interiéri počas celého dňa.

Obmedzte varenie teplých jedál

Varené jedlá sú pre naše zdravie veľmi dôležité, no cez najhorúcejšie letné dni sa odporúča obmedziť ich na minimum. Ak bývate v rodinnom dome a máte tzv. „letnú kuchyňu“, využívajte skôr radšej ju. Ak ale bývate na byte, uprednostňujte grilovanie na balkóne. Varením sa teplota v interiéri extrémne zvyšuje.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.